koreańska przygoda kulinarna – kilka praktycznych przypisów
Tradycyjny posiłek koreański składa się z wielu dań serwowanych jednocześnie. Podstawą jest gotowany ryż (bap), a podaje się go z zupą, przystawkami i daniem „głównym”. Przystawki (banczan) serwowane są w małych porcjach, a ich liczba zależy m. in. od charakteru posiłku. Większość przystawek to dania warzywne, ale mogą one zawierać również owoce morza, jajka, makarony i mięso. Najpopularniejsze jest kimczi – kiszone lub fermentowane warzywa (zwykle jest to kapusta pekińska, rzepa lub ogórek). Kimczi to potrawa narodowa i jest częścią praktycznie każdego posiłku. Dania „główne” w zestawie traktowane są jakby były powiększoną wersją przystawki. Kolejność spożywania poszczególnych dań jest dowolna (inaczej, niż w przypadku posiłku w stylu zachodnim). Dodatkowo można je mieszać, komponując własne smaki.
Posiłek spożywa się używając metalowych pałeczek i łyżki (sujeo). Ryż i zupę je się łyżką, a pozostałe dania – pałeczkami. Różnice w sposobie organizacji posiłku są wyzwaniem dla osób przywykłych do zachodnich tradycji kulinarnych. Nagrodą jest jednak wielość nowych doznań – nowych smaków, zapachów, konsystencji…
Zapraszamy na tradycyjny posiłek koreański do restauracji ONGGI w KIKU!