Kiku.pl

Bapsang

koreańska przygoda kulinarna – kilka praktycznych przypisów

Tradycyjny posiłek koreański składa się z wielu dań serwowanych jednocześnie. Podstawą jest gotowany ryż (bap), a podaje się go z zupą, przystawkami i daniem „głównym”. Przystawki (banczan) serwowane są w małych porcjach, a ich liczba zależy m. in. od charakteru posiłku. Większość przystawek to dania warzywne, ale mogą one zawierać również owoce morza, jajka, makarony i mięso. Najpopularniejsze jest kimczi – kiszone lub fermentowane warzywa (zwykle jest to kapusta pekińska, rzepa lub ogórek). Kimczi to potrawa narodowa i jest częścią praktycznie każdego posiłku. Dania „główne” w zestawie traktowane są jakby były powiększoną wersją przystawki. Kolejność spożywania poszczególnych dań jest dowolna (inaczej, niż w przypadku posiłku w stylu zachodnim). Dodatkowo można je mieszać, komponując własne smaki.
Posiłek spożywa się używając metalowych pałeczek i łyżki (sujeo). Ryż i zupę je się łyżką, a pozostałe dania – pałeczkami. Różnice w sposobie organizacji posiłku są wyzwaniem dla osób przywykłych do zachodnich tradycji kulinarnych. Nagrodą jest jednak wielość nowych doznań – nowych smaków, zapachów, konsystencji…

Zapraszamy na tradycyjny posiłek koreański do restauracji ONGGI w KIKU!


BAPSANG | ryż +przystawki + zupa + danie główne - 45

Lista dań głównych do wyboru:

BULGOGI
marynowane plastry wołowiny podsmażane z warzywami
TAK KANGDŻŎNG
panierowane kawałki kurczaka na słodko
YANGNYŎM TAK
barbecue z grilowanych kawałków kurczaka (na ostro)
TAK KALBI
kurczak smażony z warzywami (na ostro)
DWAEDŻI KALBI
żeberka wieprzowe, barbecue na słodko
CZEYUK POKŬM
smażona wieprzowina (na ostro)
MAEUN DWAEDŻI KALBI
żeberka wieprzowe, barbecue (na ostro)
MAPA DUBU
wegetariańska wersja popularnego dania mapo tofu – tofu w ostrym sosie
KARE RAISEU
gotowany ryż z gulaszowym sosem curry z warzywami
do wyboru: vege, wołowina, wieprzowina, kurczak
NŎPCZ’I GUI
grilowany halibut
KODŬNG Ŏ GUI
grilowana makrela
TOMI GUI
grilowana dorada